6 Ιουλ 2011

Η καλή ώρα της Νάξου ΙΙ


Το ταξίδι μας στη Νάξο τελείωσε ήδη από την περασμένη Κυριακή, αλλά αμέσως μόλις η Πορτάρα και το φόντο της γοητευτικής Χώρας με το κάστρο έμεινε πίσω μας, άνοιξε μποστά μας ένα καινούργιο ταξίδι, μια νέα σχέση με το νησί, μεγαλύτερης διάρκειας, αέναο. Γιατί η Νάξος δεν είναι μια παροδική καλοκαιρινή σχέση, αλλά δεσμός...


Η Νάξος είναι μεγάλη και προκαλεί μεγάλα συναισθήματα. Το πιο μεγάλο από όλα είναι η πληρότητα. Μέσα στην αγκαλιά της αισθάνεσαι γεμάτος. Δεν σε διασκεδάζει απλώς, σε γεμίζει, σαν τον μελωδικό ήχο της παραδοσιακής τσαμπούνας παρέα με το τουμπάκι στο πανηγύρι προς τιμήν των ψαράδων στον Απόλλωνα, στην άκρη της πλαγιάς όπου παραμένει ξαπλωμένος ο γιγαντιαίος κούρος, εγκαταλελειμμένος πάνω στους αιώνες από τους αρχαίους γλύπτες. Να, αυτό είναι ένα από τις πολλές χάρες της Νάξου, η συνύπαρξη των ρωμαλαίων κούρων σκορπισμένων στις ερημιές με τα κομψά κυκλαδικά ειδώλια στο αρχαιολογικό μουσείο του Κάστρου της Χώρας, του ψηλού Ζα με το νησάκι Παλάτια που στολίζει η Πορτάρα, το στολίδι Χαλκί με το παρακείμενο Φιλότι, το μεγαλύτερο χωριό των Κυκλάδων, οι ανοιχτοί δρόμοι της Τραγαίας με τα σοκάκια της παλιάς Χώρας, οι μεγαλόπρεποι πύργοι με τα ταπεινά μητάτα, η σταρ των ελληνικών χωριών Απεράθου με το Κουρνοχώρι, η ίδια η Νάξος με τις Μικρές Κυκλάδες.


Μετά είναι η αυτάρκεια. Όσα βλέπεις, όσα γεύεσαι, όσα αισθάνεσαι είναι δικά τους, από το νησί τους, από τον κήπο τους, από την ψυχή τους. Το τοπίο υπαγόρευσε τη ζωή των ανθρώπων και οι άνθρωποι χάραξαν τις βασικές γραμμές της ζωής και της ιστορίας τους πάνω στο τοπίο, περίπου όπως οι άνθρωποι του πρώτου κυκλαδικού πολιτισμού χάραξαν τους χορευτές πάνω στην πέτρα στο Κορφί τ' Αρωνιού. Κι αυτά που έγιναν για τους επισκέπτες, δεν σκεπάζουν τη ζωή των ίδιων των κατοίκων, αλλά κάπου είναι, ίσως, και ένα κομμάτι της, το κομμάτι του Ξένιου Διός που δεν είναι ξένος στη Νάξο. Με άλλα λόγια, κάπου μέσα στην τουριστική ανάπτυξη, η παράδοση της φιλοξενείας, υπερισχύει της εκμετάλευσης. Είναι ένας ακόμη λόγος που οι σχέση των επισκεπτών με νησί είναι μακροχρόνια.

2 σχόλια:

shirine nour είπε...

κι όσο την ζεις πιο πολύ την αγαπάς με πολλούς τρόπους!

Unknown είπε...

Τέλειο νησί! Μπήκα σήμερα στη σελίδα της hellenic seaways να κλείσω εισητήριο και βρήκα αυτό:

http://islandwars.gr/

η νάξος είναι πρώτη!!!