11 Απρ 2011

Λίμνη Σμοκόβου, η χώρα των πολεμιστών και των αηδονιών


Η περιβόητη λίμνη Πλαστήρα απέκτησε πριν από λίγα μόλις χρόνια αδελφή. Στην χώρα των αρχαίων Δολόπων, η καινούργια λίμνη έχει μπει στο χάρτη, αλλά δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη στο περιβάλλον. Αφήνει όμως πολλές καλές υποσχέσεις για το μέλλον για μια γοητευτική συνύπαρξη μέσα στις ψηλές κορφές. Μια πρώτη ματιά στο νέο τοπίο των νοτίων θεσσαλικών Αγράφων μας ανήκει δικαιωματικά…


Η λίμνη έχει «ανακατέψει» έναν τόπο που από τα αρχαία χρόνια ζούσαν μαζί το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον με την ορμή των άφθαστων στην τέχνη του πολέμου Δολόπων. Τους αναφέρει ο Όμηρος και το κέντρο της επικράτειάς τους τοποθετείται στην περιοχή της σημερινής Κτιμένης. Από εδώ αρχίζει η λίμνη και πάει μέχρι τον γνωστό για τα αηδόνια του και τα λουτρά του Σμόκοβο.



Τα λιγοστά μικρά χωριά γύρω από τη λίμνη δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τουριστική υποδομή. Υπάρχουν μερικές ταβέρνες και καθόλου καταλύματα. Γύρω από τη λίμνη όμως συγκλίνουν και αποκλίνουν ακτινωτά διάφορες διαδρομές. Η πρώτη επαφή με τη λίμνη από την πλευρά της Κτιμένης, μπορεί να γίνει από το οροπέδιο του Δομοκού, από τη διαδρομή Παναγιά, Μακρυράχη, Λουτρά Καΐτσας, Κάτω Κτιμένη, Κτιμένη. Οι δύο άλλες προσβάσεις ανοίγονται από τον κάμπο της Καρδίτσας. Μια άλλη διαδρομή είναι από Σοφάδες, Μαυραχάδες, Φίλια, Ανάβρα, φράγμα Σμοκόβου, Σμόκοβο (Λουτροπηγή), Λουτρά Σμοκόβου. Και μια τρίτη, από την Καρδίτσα προς Ζαΐμι, Καλιφώνι, Κέδρο (20 χλμ. από την Καρδίτσα), Θραψίμι, Λουτρά Σμοκόβου, Σμόκοβο. Από τον Σμόκοβο, ο δρόμος συνεχίζει μέσα σε καταπράσινο τοπίο για Ρεντίνα και Καρπενήσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: