5 Μαρ 2011

Με ξεναγό τις Δρυάδες στο Μαίναλο


Εκτός από όλους αυτούς τους γιους, ο Λυκάονας είχε και μια κόρη, την Καλλιστώ. Αυτή την Καλλιστώ ερωτεύτηκε ο Δίας και πλάγιασε μαζί της. Οταν όμως τους έπιασε η Ηρα μεταμόρφωσε την Καλλιστώ σε αρκούδα και η Αρτεμις για να ευχαριστήσει τη σύζυγο σκότωσε τη νύμφη με το τόξο της. Ο Δίας όμως έστειλε τον Ερμή με διαταγή να σώσει τον καρπό του έρωτά του, που βρισκόταν στα σπλάχνα της Καλλιστώς. Αυτός μεταμόρφωσε την Καλλιστώ σε αστερισμό και από τότε η μεγάλη άρκτος βρίσκεται στον ουράνιο θόλο.
Παυσανίας, «Αρκαδικά»

Οι μύθοι είναι το ελιξίριο ενός τόπου. Και οι διαφορετικοί μύθοι κάνουν έναν τόπο διαφορετικό, σχεδόν μαγικό. Στα βουνά της Αρκαδίας γεννήθηκε ο πρώτος άνθρωπος από μια αρκούδα και είχε παππού έναν λυκάνθρωπο. Είναι ο τόπος όπου οι θεοί γεννιούνται και ερωτεύονται παρέα με τις νύμφες Δρυάδες. Τώρα δεν μπορείτε να προσπεράσετε βιαστικά την Κάψια και το Λεβίδι, τρέχοντας για Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα και Λαγκάδια. Και δεν είναι μόνον η πρόκληση του πανέμορφου βουνού του Πάνα και του χιονοδρομικού του κέντρου, αλλά και το οικιστικό και ξενοδοχειακό συγκρότημα «Δρυάδες», με το Μουσείο Αρκαδικής Τέχνης και Ιστορίας, ένα όνειρο ζωής για τον Γιώργο Χριστοδουλόπουλο και ένα αρκαδικό ποίημα για τον επισκέπτη.

Οι Δρυάδες, αυτές οι νύμφες των δασών του Μαινάλου, ήσαν για τους ζωγράφους και τους χαράκτες τα μοντέλα για να αποδώσουν το γυμνό γυναικείο σώμα μέσα στη φύση. Και φυσικά υπάρχουν πολλά τέτοια έργα στη συλλογή του μουσείου, καθώς στις επτά αίθουσές του παρουσιάζεται η εικαστική έκφραση της Αρκαδίας από τα χαρακτικά του 16ου αιώνα ως τα σχέδια, τους πίνακες και τα γλυπτά των σύγχρονων δημιουργών, μεταξύ των οποίων ο ζωγράφος Μίλτος Παντελιάς και η γλύπτρια Ειρήνη Γκόνου, οι οποίοι ακολούθησαν τον Παυσανία στο οδοιπορικό του τον 2ο αιώνα και περιπλανήθηκαν στους αρχέγονους μύθους, στις ιεροτελεστίες, στους βωμούς, στα ιερά, στις ιστορίες και στα ήθη των αρχαίων Αρκάδων, «ψάχνοντας εκεί-εδώ για την τοπική-ουτοπική “ευδαίμονα” Αρκαδία».

1 σχόλιο:

shirine nour είπε...

ήταν πραγματικά ένα υπέροχο ταξίδι αυτό στα βήματα του παυσανία. κι εσυ όμως απ'ότι βλέπω είχες σπουδαίες ξεναγούς!!!!
πολύ ωραία ανάρτηση, νά σαι καλά Νίκο μου!!!!