25 Φεβ 2011

Αρχοντικό Βογιατζόπουλου στον Άγιο Γεώργιο Πηλίου



Έχει ιδιαίτερη σημασία που αυτό το νεοκλασικό σπίτι δεν κτίστηκε, ούτε ανακαινίστηκε, για να γίνει ξενώνας. Γι αυτό ίσως αποπνέει την αίσθηση της σπιτικής και όχι της επιτηδευμένης φιλοξενίας. Όπως πολλά αρχοντικά στο Πήλιο, κτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1908, από έμπορο καπνού που δραστηριοποιούταν στην Αίγυπτο, για να γίνει παραθεριστική έπαυλη. Αλλά και όταν ανακαινίστηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα, το 1998, πάλι για παραθεριστική κατοικία προοριζόταν, μέχρι που το ίδιο επέβαλε στους ιδιοκτήτες του, τον εγγονό του αρχικού ιδιοκτήτη Μίλτο Σπανό και τη σύζυγό του Μαίρη, την ιδέα της φιλοξενίας, επ’ αμοιβή, των εραστών της ρομαντικής διαβίωσης.

Το αρχοντικό είναι τρίπατο και διαθέτει έξι χώρους διαμονής: δύο σουίτες, την ιάσμη (γιασεμί) και την ορτενσία (ορτανσία), ένα τρίκλινο δωμάτιο, την γαζία, και τρία δίκλινα δωμάτια, την ντάλια, την παπαρούνα (μύκων) και τον αγριόκρινο στην αυλή. Τα άνθη έχουν χαρίσει το χρώμα και τον χαρακτήρα τους στα δωμάτια. Ενδεικτικά στο δωμάτιο μύκων κυριαρχεί το φλογερό κόκκινο χρώμα στους τοίχους, τις κουρτίνες στα κλινοσκεπάσματα, πάνω στα οποία είναι πρωτότυπα τυλιγμένα τα λευκά πουπουλένια παπλώματα. Πάνω στο τζάκι βρίσκονται τοποθετημένες ένα ζευγάρι κατακόκκινες γόβες και έξω από την πόρτα ένα καρτελάκι θυμίζει το χαρακτήρα του άνθους το οποίο δίνει την ατμόσφαιρα του χώρου:

«Μήκων η ροιάς, εγκατάλειψις, έρως προδοθείς: Παρήκμασ’ η αγάπη μου/ ως άνθος απωλέσθη/ και έδυσεν ο ήλιος/ και ως λαμπάς εσβέστη».

Η κουνουπιέρα στη γαζία, οι καθρέπτες, τα βιτρώ, τα παλιά και τα νέα αντικείμενα, δίνουν κάτι από το χαρακτήρα τους (αλλά και μνήμες) στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους. Στο καθιστικό το παλιό ραδιόφωνο συμπράττει με τις παλιές φωτογραφίες και η λάμπα πετρελαίου με τα μετάλλια της παλιάς αθλήτριας, της οικοδέσποινας Μαίρης Σπανού.

Οι κοινόχρηστοι χώροι, τρία δωμάτια, βρίσκονται στο πρώτο επίπεδο του αρχοντικού. Ένα μπαρ υπάρχει στο χώρο υποδοχής και μετά το καθιστικό με το τζάκι, ένα κοινόχρηστο μπάνιο με υδρομασάζ δύο ατόμων – ξεχωριστός χώρος χαλάρωσης – και το δωμάτιο του πρωινού. Το πρωινό σερβίρεται όποια ώρα επιθυμούν οι ένοικοι και είναι πραγματικά σπιτικό με ωραίες, χειροποίητες παραδοσιακές πίτες ( αγνόπιτα Κρήτης, στριμμένες Γιούλας, χορτόπιτα κά), κέικ και ψωμί. Φυσικά και τα γλυκά κουταλιού – παλιά παράδοση στο Πήλιο – είναι φτιαγμένα στο σπίτι.

Πληροφορίες-Κρατήσεις

Τηλ. 24280 93135 και 6945776217, φαξ 24280 93796, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@vogiatzopoulou.gr, δικτυακός τόπος http://www.vogiatzopoulou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: