6 Οκτ 2011

Ρέκβιεμ για τη διαδρομή της γουρνοπούλας στη Μεσσηνία


Ο Καβάφης ταίριαξε με μαεστρία τις λέξεις για να πει ότι η διαδρομή είναι κομμάτι του ταξιδιού, συχνά εξίσου ή και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον προορισμό. Τώρα όμως μας νοιάζει πώς θα πάμε πιο γρήγορα στον προορισμό, τρέχοντας με μεγάλες ταχύτητες κλεισμένοι ανάμεσα σε μπάρες και ομοιόμορφα πρανή των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων. Η διαδρομή ως την Καλαμάτα είναι από τις τελευταίες παλαιάς χάραξης, όμως και αυτή παραδίδεται σιγά-σιγά στην ευθεία και στην ταχύτητα. Ηδη το κομμάτι από την Τρίπολη ως τα Παραδείσια, με δύο σταθμούς διοδίων και δύο τούνελ, έχει δοθεί από καιρό στην κυκλοφορία. Το υπόλοιπο κομμάτι ετοιμάζεται και έτσι βρίσκεται σε χρήση το παλιό, με όλες τις στροφές και τις ομορφιές του• και τις γουρνοπούλες του…


Ο ταξιδιώτης μπορεί ακόμη να δει τα Παραδείσια με τον ωραίο σταθμό του τρένου που δεν περνά ποτέ και τα γραφικά σπίτια, παρά την επέλαση του αλουμινίου, εκατέρωθεν του δρόμου, ο οποίος με όμορφους ελιγμούς κατηφορίζει προς το Δερβένι και μετά για τις στροφές της Τσακώνας. Αμέσως μετά το Δερβένι, στο παντοπωλείο «Τσακώνα» υπάρχει η πρώτη στάση για την παραδοσιακή στην περιοχή γουρνοπούλα και ακολουθούν άλλες τέσσερις ως αυτή στην είσοδο της Καλαμάτας. Στο παντοπωλείο υπάρχουν και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, όπως η σφέλλα, ένα λευκό τυρί όπως η φέτα, τα λαλάγγια, αρτοσκευάσματα που μοιάζουν με τηγανίτες, το μεσσηνιακό παστό χοιρινό κρέας και το παστέλι.


Ο Αγιος Φλώρος είναι κι αυτός ένα ωραίο χωριό με παραδοσιακά σπίτια και στα δεξιά του δρόμου υπάρχουν οι πηγές του Πάμισου. Μετά ο τόπος είναι διάσπαρτος από αρχαίες τοποθεσίες, όπως η Αρχαία Θουρία, αριστερά μετά την Ανθεια, και μετά η Νέα Θουρία. Τρία χιλιόμετρα μετά τη Θουρία ο δρόμος αριστερά πηγαίνει για Ιθώμη, Μεσσήνη (5 χλμ.), Πεταλίδι (21 χλμ.) και Κορώνη (48 χλμ.), και αριστερά για Καλαμάτα (3 χλμ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: